Siblings Eco SystemsVerzorging

Hoe verzorg ik mijn Ecosysteem?

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van jouw unieke ecosysteem. Ecosystemen zijn dan ook bedoeld om jaren mee te gaan, met minimale onderhoud, hoe tof is dat! Hier zijn de dingen waar je op kunt letten.

Plaats

De plaats van jouw ecosysteem zal bepalen hoe hij zich ontwikkeld. Als jouw ecosysteem op een donkere plek staat zal er weinig groei plaats vinden. Planten hebben namelijk zonlicht nodig om zo fotosynthese in gang te kunnen zetten. Hier gaan ze van groeien. Te veel zon is echter ook niet goed voor jouw plantjes, zeker niet aangezien deze achter glas zitten. Dit kan de zon nog warmer maken dan hij daadwerkelijk al is en kan er op den duur voor zorgen dat jouw plantjes verbranden. Dit kun je merken als de plantjes er bruin en verdroogd uit gaan zien. Ons beste advies is dus een plaats uit de volle zon, maar in het daglicht. Wil je de groei van jouw plantjes helemaal optimaliseren? Draai dan zo nu en dan je pot een kwartslag, zo zorg je er voor dat aan alle kanten de groei evenredig verloopt.

Water

Planten hebben vanzelfsprekend water nodig om te overleven. Het mooie van een gesloten ecosysteem is dat het water nooit het systeem verlaat, zo krijg je dus een pot die zichzelf water geeft. Dit is een heel mooi proces om te zien. Het water wat zich in de aarde van jouw pot bevind, verdampt door de warmte in huis en het zonlicht. Deze dampen stijgen op en komen zo weer tegen de randen van jouw pot terecht. Door het temperatuurverschil nemen deze dampen weer een vloeibare vorm aan, zo ontstaat er condens tegen de randen van jouw pot, dit is dus volkomen normaal! Deze condens sijpelt uiteindelijk weer terug in de aarde en zo kunnen de wortels van de plantjes dit vocht weer lekker opdrinken.
Het kan zo’n twee keer per jaar voorkomen dat je toch wat water bij moet geven (dit hoeft overigens niet het geval te zijn, dus doe dit vooral niet te snel!). Als je dit doet, doe dit dan met hele kleine beetjes en alleen als je merkt dat je plantjes er echt slap bij staan.
Bij ses maken we gebruik van gedemineraliseerd water. Dit is water waar bepaalde stoffen, zoals kalk, uitgefilterd zijn. Dit doen we om onder anderen te voorkomen dat jouw pot last krijgt van kalkaanslag. Niemand wilt toch tegen kleine, witte vlekjes aankijken? Wij raden je dan ook, om deze reden, aan om geen kraanwater te gebruiken. Gedemineraliseerd water kun je overigens gewoon in de supermarkt kopen en wat je over houdt kun je gewoon aan de rest van je kamerplanten geven!

Voeding

Je hoeft jouw ecosysteem nooit extra voeding te geven, dit gebeurd allemaal op natuurlijke wijze. Waar plantjes groeien zullen ook blaadjes afsterven. Dit is volkomen natuurlijk en we raden je dan ook aan om deze blaadjes lekker te laten liggen. Zij worden vanzelf verteerd in de aarde en dit zal dan weer fungeren als voeding voor de verder groeiende plant.

Snoeien

Heb jij een mooie plek gevonden voor jouw ecosysteem, geeft hij zichzelf goed water en haalt hij zijn voeding uit de gevallen blaadjes? Dan groeit jouw ecosysteem waarschijnlijk als een tierelier! Maar als de mos uitlopers maakt en de Fittonia tegen het plafond groeit, is het niet altijd meer een even mooi plaatje. Dan kun je er voor kiezen om jouw pot bij te snoeien. Gebruik hier voor een schone, scherpe planten schaar. Er zijn speciale scharen voor ecosystemen, deze zijn iets langer en smaller, waardoor je beter bij je plantjes kunt komen. Dit kan handig zijn, maar is niet noodzakelijk.
Wij leveren altijd een beschrijving bij jouw ecosysteem, waar onder anderen op te vinden is welke plantjes er in jouw pot groeien. Met deze namen kun je gemakkelijk opzoeken hoe je jouw plantjes kunt snoeien. Kom je er toch niet helemaal uit? stuur ons dan gerust een bericht met een foto van jouw ecosysteem, zodat we je kunnen helpen met duidelijke instructies.
Is jouw ecosysteem weer helemaal opgefrist na een snoeibeurt? Laat de pot dan een paar uur open staan, zodat de gesnoeide plantjes wat extra zuurstof kunnen opnemen, dit bevorderd het herstel. Houd de komende weken jouw pot wat meer in de gaten om te checken of jouw plantjes weer goed aan slaan. Het kan zijn dat je wat extra vocht bij moet geven, maar doe dit alleen als het echt noodzakelijk is.